Xarxes socials: Facebook Twitter Youtube

ESP

CAT

ENG

Novetats

La generositat de Daniel Jones

El món acadèmic i investigador ha volgut retre un homenatge al professor Daniel Jones (1950-2007), nou anys després de la seva inesperada defunció, amb la publicació del llibre pòstum Industrias de la Comunicación y la Cultura en España y Cataluña, on es recull una selecció d’articles i textos de l’investigador publicats durant la seva trajectòria professional acadèmica. L’obra, compilada per les professores de la Universitat Autònoma de Barcelona Isabel Fernández Alonso i Maria Corominas Piulats, ha estat publicada per la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull), dins de la col·lecció Documentos de Estudio.

 

En el marc de la càlida i emotiva presentació del llibre a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (URL), celebrada l’1 de febrer de 2016, l´escriptor, traductor, professor universitari i crític literari català Ferran Toutain va recordar la seva relació personal i el seu tracte professional amb Daniel Jones, que va acabar en una amistat, arran de la col·laboració conjunta a la revista Trípodos, una revista acadèmica però també cultural. Toutain destaca la “generositat habitual de Jones”, com a tret de la seva personalitat i la seva ajuda desinteressada a l’hora de seleccionar articles per la revista, a més de ser una persona molt experta en el camp de la investigació en indústries culturals i mitjans de comunicació. Jones, argentí d’origen, portava molt temps a Catalunya i es considerava tant català com argentí, i es va interessar sempre per la cultura catalana i va ser molt crític en alguns aspectes de la gestió dels governs de Pujol amb els mitjans de comunicació. Per Toutain, “ser crític és una forma de patriotisme”. L’escriptor explica que al cap d’un any de la mort de Jones es va decidir publicar una edició especial de Trípodos recollint tots els articles que l’investigador havia escrit per la revista, una biografia completa i una miscel·lània d’articles d’autors que l’havien conegut, en forma d’homenatge. Aquell va ser un primer homenatge precipitat, però sempre es va conceptualitzar la idea de reunir els seus principals textos en un llibre. Daniel Jones tenia un somni: el projecte de publicar un llibre i aquest compleix els seus objectius, donar a conèixer els seus textos a més de ser homenatjat.
També el professor Miquel Tresserras, catedràtic d'Història del Pensament Contemporani i exdegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (URL), va voler homenatjar Daniel Jones i per això es remunta als anys 1993–94, als inicis de la Facultat. Per Tresserras un professor universitari ha de tenir talent, humanitat, ser un bon investigador, posseir capacitat d’innovació per poder ensenyar, habilitats comunicatives, a més de valor, coratge i humilitat. I aquestes qualitats les tenia Daniel Jones. Per la Universitat va ser una peça fonamental, constata. Daniel Jones era un home de talent, tenia coneixements, la capacitat de veure’ls i enfocar-los de manera original. La seva mirada no era la mirada d’un qualsevol. Ningú no sabia mirar les indústries de comunicació des de la perspectiva que ell sabia veure-les. Era un home que preveia que el que passaria, a més de crític i irònic. En el camp de la investigació va ser un mestre d’estudiants. Un mestre en el doctorat. Tresserras recorda el dia que va presentar i defensar la seva memòria per optar a una plaça de professor titular a la URL: va quedar admirat del seu entusiasme, de la seva clarividència, de la seva agudesa i de la seva rapidesa. Així mateix, el catedràtic ha volgut ressaltar la figura de “Daniel Jones, amic”. Admet que d’entrada era un home seriós, però a mesura que t’acostaves a ell, era una persona tendra, generosa, summament generosa, remarca. Per Tresserras, dos conceptes defineixen Daniel Jones: intel·ligència i humanitat.

Per la seva part, Isabel Fernández Alonso, investigadora que va treballar amb ell en estreta col·laboració a l’InCom-UAB, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del grup d’investigació Daniel Jones en Estructura i Polítiques de Comunicació (UAB), creat a la tardor de 2013, destaca també la generositat de la seva persona, era la seva gran qualitat, subratlla. En sabia molt i sempre tenia temps per ajudar els altres. En part, per aquesta alta dedicació altruista Jones no va poder escriure el llibre que volia fer. Fernández Alonso justifica que amb la publicació d’aquest manual de referència a partir d’una compilació dels millors treballs de Jones es vol compensar tot el temps que els va dedicar i a la vegada homenatjar la seva figura. El repte era alt per l’amplitud de la seva producció acadèmica i científica, constata la professora Fernández Alonso. El llibre Industrias de la Comunicación y la Cultura en España y Cataluña reuneix reflexions de Jones de la seva línia investigadora de l’economia de la comunicació i les indústries culturals a Espanya i a Catalunya. El manual, de 10 capítols, versa sobre la concentració econòmica i la globalització, el concepte d’estructura de la comunicació social, les estratègies de penetració de Bertelsmann a Espanya, els grups mediàtics i culturals en el nostre país, la globalització comunicativa a Catalunya, els reptes de la premsa en el territoris de parla catalana o els estudis sobre economia de la comunicació.


Sílvia Porta Simó